Werken met maatregelen rondom Corona-virus

Wat voelt dit gek. Wat voelt dit alsof we in een rampenfilm terecht zijn gekomen.   We kunnen opeens niet meer vrij bewegen in onze handel en wandel.  Een rare angstige wereld.  Daar zitten we met zijn allen opeens middenin.  

Er zijn dagelijks veel doden te betreuren. Als gevolg van het Corona-virus.   Als je zo ziek bent dat je op de Intensive Care belandt, dan wordt je, voordat je in slaap/coma wordt gebracht nog duidelijk verteld, dat je waarschijnlijk weken in slaap wordt gehouden en dat de kans er in zit, dat je nooit meer wakker wordt.  Schokkend.  Het besef, dat dit ons allemaal kan overkomen, jong en oud:  komt weer even heel hard binnen. 

Ik ben er eigenlijk continue mee bezig.  Die beelden op de IC's, de mensen in de zorg, die hard knokken voor de levens van deze Corona-patiënten.  Helaas, als ze op de IC belanden....heel vaak tevergeefs.    Maar tegelijkertijd moet ik continue bezig zijn met onze onderhanden projecten en onze medewerkers en klanten.   Want:   ook dat moet doorgaan.   Als ik de houding zou aannemen dat gezondheid nu voor op staat en iedereen naar huis stuur en zeg, dat ze vooral binnen moeten blijven, dan hebben we geen projecten die we kunnen afronden, dan houden klanten op te betalen.  Dan hebben we niet alleen een gezondheidsprobleem, maar een heel ander ook groot probleem.  Dan droogt de geldstroom op en dat is in deze maatschappij helaas waar het om draait.   Ik roep hier steeds het allerhardst:  gezondheid staat bovenaan.  En dat meen ik!   Maar we moeten door!   Want ik wil mijn mensen kunnen blijven betalen en mijn bedrijf door deze slechte tijd heen manoeuvreren .  Gelukkig staan mijn medewerkers er net zo in.  Ze nemen de maatregelen allemaal serieus.  Het schept (net als in de economische crisis van een aantal jaar geleden)  opnieuw een vechtlust en loyaliteit binnen Constructabouw.  Wat is dat fijn om te zien.  De meeste klanten hebben ook begrip.   Een aantal niet.   Voor zaken die nu geen calamiteit zijn, hanteren wij de regel, dat we dit wat later op de planning inpassen.   We spelen in op de maatregelen die Bouwend Nederland aan ons voorschotelt.  Zo weinig mogelijk werk "achter de voordeur" en niet te veel mensen op de bouwplaats.   Spreiding.   Dit vind ik normaal en noodzakelijk.  Dit ben ik mijn mensen ook verplicht om hier zo mee om te gaan.   Van sommige klanten begrijp ik dan ook niet waar het punt gezondheid in volgorde van belangrijkheid op hun lijstje staat.   Voor dit soort uitzonderlijke klanten staat bijvoorbeeld een niet goed sluitende deur, of losse kruk op de lijst van super-calamiteit en geeft voor hun al reden tot het uitroepen van een ramp!   Er is geen begrip bij dit soort klanten en het lijkt alsof de Corona-crisis en de lijst met vele doden niet bestaat voor hun.   Ik verwonder mij nog altijd over dit soort klanten.  En eigenlijk ook weer niet.  Mijn mensenkennis is de laatste jaren flink gegroeid en helaas heb je dit soort mensen ook rondlopen.   Maar gelukkig:  99% van onze opdrachtgevers staat er net zo in als wij!   Begrip!  En omgaan met deze uitzonderlijke situatie. 

We moeten proberen zo voorzichtig mogelijk met behoud van gezondheid, deze crisis door zien te komen!    ZET M OP allemaal.       

Martha Smit